.
Logo-NAPtekst

Lichaamssamenstelling en nutriëntenreserves

Lichaamssamenstelling
Gewicht en gewichtsveranderingen zijn basismaten die gebruikt worden voor metingen, berekeningen en bij de interpretatie van (onderzoeks)gegevens. Zo is gewichtsverandering een indicatie voor de balans tussen energie-inname en –behoefte. Groeidiagrammen  zijn een hulpmiddel het opsporen van afwijkende groei bij kinderen; bijvoorbeeld een korte lengte voor de leeftijd, of overgewicht.

De vetvrije massa geeft een beeld van de spiermassa en van de hoeveelheid lichaamseiwit. Om de lichaamssamenstelling te meten is één meting met een indirecte methode of twee metingen met twee verschillende dubbelindirecte methodes optimaal. Voorbeelden van indirecte methodes zijn dual energy x-ray absorptiometry (DEXA), densitometrie, MRI- en CT-scan en voorbeelden van dubbelindirecte methodes zijn huidplooimetingen, omtrekmaten en bio-elektrische impedantieanalyse (BIA). In Maastricht is de Short Nutritional Assessment Procedure (SNAP) methode ontwikkeld [1]. Deze bestaat uit antropometrische metingen (lengte, gewicht, armomtrek, tricepshuidplooi, polsomtrek, middelomtrek) en de handknijpkracht (maat voor functie).
Nutriëntenreserves
Als de anamnese en klachten hiervoor aanleiding geven, kan de vitaminestatus bepaald worden in het bloed of in andere lichaamsmaterialen.


Terug
Scroll to Top