Actometer
De actometer
Om betrouwbaar de activiteit te meten wordt de actometer gedurende 1 week dag en nacht door de patiënt gedragen. Hetgeen niet als belastend wordt ervaren door de patiënt. Als je een waterdichte actometer kiest, kan deze ook tijdens douchen of zwemmen worden gedragen. Zo niet dan moet hij tijdens deze activiteiten even af. De plaats waar je de actometer draagt verschilt per merk. Dit kan zijn op het bovenbeen, om de enkel, op de taille of om de arm. De actometer wordt gedragen met een band of bevestigd met een Tegaderm® pleister.Een actometer aanschaffen is relatief goedkoop (± 80-300 euro per stuk), daarbij is deze herbruikbaar wat actometrie ook geschikt maakt voor diëtisten werkzaam in de eerste- of tweedelijnszorg. In de begeleiding van mensen met overgewicht is een actometer een handig hulpmiddel voor het verkrijgen van inzicht in het beweeggedrag en bij het stimuleren tot meer lichaamsbeweging. Vooral als er gekozen wordt voor een actometer waarbij de patiënt via een scherm direct het activiteitenniveau kan volgen. Ook in de zorg voor mensen met een beperking is actometrie behulpzaam bij het inschatten van de activiteitenfactor zoals bij epilepsie, dystonie of rolstoel afhankelijke mensen (zie casus patiënt met rolstoel [3]).
Met behulp van actometrie kan je beweging op een goedkope, niet invasieve manier, valide meetbaar maken. De fysiologie beschouwd actometrie als gouden standaard voor het meten van de lichamelijke activiteit en de toepassing binnen onderzoek neemt toe.
Welke kun je het beste kiezen
Welke actometer het best geschikt is, hangt af van het doel waarvoor je hem gaat gebruiken.Om je te helpen bij de keuze voor de aanschaf heeft het Nutritional Assessment Platform een consumentengids ontwikkeld.
Tevens staat de werkwijze beschreven in de activ8 actometer SOP.
Doelgroep
Actometrie is geschikt voor alle doelgroepen. Het is wel goed om de keuze van je actometer te laten afhangen van je doelgroep en het doel waarmee je wilt meten. Zie consumentengids. Actometers zijn niet gevalideerd bij kinderen onder de 6 jaar en bij jonge kinderen minder betrouwbaar dan bij oudere kinderen.
Indicaties
In het stroomschema voedselverbruik van de NAP wordt een actometer meting aanbevolen bij poliklinische patiënten met onbegrepen gewichtsverloop. Tijdens een klinische opname heeft actometrie geen meerwaarde, dan is de PAL 1.0-1.2.
Auteur
Dr. Heidi Zweers Radboudumc
Referenties:
- Maxime St-Onge, D.M., David B Allison, and Rémi Rabasa-Lhoret, Evaluation of a portable device to measure daily energy expenditurein free-living adults. Am J Clin Nutr, 2007. 85: p. 742
- Zweers, H.E.E., M.C.H. Janssen, and G.J.A. Wanten, Optimal Estimate for Energy Requirements in Adult Patients With the m.3243A>G Mutation in Mitochondrial DNA. JPEN J Parenter Enteral Nutr, 2021. 45(1): p. 158-164.
- Heidi Zweers, S.H.e.S.A., Beweging gemeten. NED TIJDSCHR VOOR VOEDING & DIËTETIEK, 2020. 75(4).